Matěj z Rice Lake 5

Vážení čtenáři,
znovu vás zdravím po dalším měsíci z města Rice Lake ve Spojených státech amerických. Nejprve bych se s vámi rád podělil o jednu z nevýraznějších událostí tohoto měsíce – k mé americké rodině přijela na dvoutýdenní návštěvu Kateřina, bývalá výměnná studentka, která zde pobývala pět let zpátky. Pro mě to bylo velmi zajímavé nejen kvůli tomu, že jsem mohl částečně doma používat češtinu, ale také jsem slyšel hodně příběhů o tom, jak to zde vypadalo před pěti lety. Návštěva Katky je také důkaz toho, v jak výjimečném prostředí jsem se ocitl. Vazby, které se zde navazují, jsou trvalé, a když mluvím o mé americké rodině, vidíte, že to tu skutečně funguje jako rodina. Návštěva Kateřiny také byla důvodem velkého rodinného focení – rodina včetně jejich českých „členů“, mě a Kateřiny. Oba máme štěstí, že jsme poznali tak skvělou rodinu, která je teď skutečně naší rodinou.


Hodně času trávím se svým americkým tátou v jeho dílně. Podílím se na jeho projektech a hodně se tím učím. V posledním měsíci jsme se věnovali hlavně různým opravám aut. Jako první jsme ve dvou rozebrali a znovu sestavili motor porouchaného auta mé americké sestry Courtney. Dále jsme museli udělat celkovou výměnu brzdných hadiček u rodinného auta a pár dalších menších oprav. Musím říct, že jsem si práci na autech užil, je to pro mě bezva praktická zkušenost.


Všichni výměnní studenti, kteří zde pobývají, připravili přednášky o své zemi, které jsme potom přednášeli na místní základní škole. Kromě nás, tří Čechů, jsou zde studenti z Itálie, Španělska a Thajska. Přednášet pro děti bylo zábavné, i když docela náročné. Zdálo se, že děti naše prezentace zajímaly, kladly nám hodně dotazů, na které, pokud to šlo, jsme rádi odpovídali.


Začalo nám zde další čtvrtletí, což znamená várku čtyř nových předmětů. V tomto čtvrtletí to pro mě budou: Studium Země a vesmíru, Základy inženýrství, Sváření 1 a Geometrie 1. Budou mi asi chybět moje hodiny, které jsem v minulém čtvrtletí trávil v dílně, ale zatím mě nové předměty zaujaly. Budou ale možná trochu náročnější.

Nakonec malá informace o zdejším počasí. Neměli jsme moc nového sněhu, ale pořád nám ho tady zůstává dost. Zůstávají i nízké teploty – každodenní teplota kolem -15° C, dokonce jsme se dostali i na -30° C.


Tímhle bych se s vámi chtěl rozloučit, znovu se vám ozvu za měsíc.

Matěj Mlynář

Celá naše host rodina
Vítání Katky na letišti