Aleš z Rice Lake 8

Vážení čtenáři, vítám vás u jednoho z mého posledních článku o mém dočasném pobytu v Americe.

Tento měsíc mi začalo poslední čtvrtletí na zdejší střední škole. Z tohoto důvodu jsem si nezvolil nějak náročné předměty, abych nemusel trávit čas doma u plnění úkolů. K upřesnění jsem si zvolil řečnictví, zdraví, stavební konstrukce a studovnu. Po zhruba třech týdnech jsem zjistil, že moje volba byla trošku pod mojí úroveň, jelikož v řečnictví se nepřepracuju, ve zdraví si pouze povídáme s učitelem, ve stavební konstrukci chvíli něco děláme a studovnu mám společně se třemi kamarády, tak u učení moc často neskončíme.

U běhání na dlouhé vzdálenosti jsem měl vynucenou pauzu na čtrnáct dní. Naštěstí než jsem se zranil, tak jsem zavítal na moje první závody v této oblasti. Vzhledem k zdejšímu počasí se soutěž konala uvnitř vysokoškolského komplexu. Osobně jsem z tohoto nebyl velice unešen. Hlavní důvod byl to, že jsme strávili zhruba čtyři hodiny v autobuse a další tři hodiny čekali na zaběhnutí jedné míle. Jedna pozitivních věcí, kterou bych chtěl zmínit, je spousta volného času na potkávání a prohloubení vztahů s vrstevníky z mojí školy.

Posledních pár neděl jsem navštěvoval nedaleký kostel s mojí host rodinou. Rozhodně by se to nedalo nazvat zcela dobrovolnou účastí, jelikož se mě zeptali pouze u první návštěvy, jestli s nimi chci jet na bohoslužbu, poté mi už pouze sdělili čas odjezdu z domu. Nechápejte mne špatně, já si i to kázání trošku užívám. Na začátku si zazpíváme dvě věřící písně, následuje zhruba hodina kázání od faráře a zakončeno třemi křesťanskými písněmi. U této příležitosti jsem stihl Velikonoční bohoslužbu. V porovnání s našimi Velikonocemi mají poklidnější tradice. Obvykle schovají převážně sladkosti do různých míst v zahradě. S mojí rodinou jsme to oslavili na způsob “beer pongu”, ale místo piva tam měli vložené sladkosti, peníze a dárkové karty do místních obchodů a fast foodů. Osobně nejoblíbenější částí se rozhodně stalo vyprávění jak my v Čechách slavíme Velikonoce. Ve většině případů následovala jedna ze dvou odpovědí – z mužské strany bylo zamilování této tradice, nebo z ženské strany zděšení a odsouzení takovéto tradice.

Minulý týden sem zavítala delegace ze Žamberka. Poprvé jsem je potkal při prohlídce střední školy, do které jsem byl zahrnut společně s Matějem. Provedli nás všemi zajímavějšími učebnami. Některé z učeben navštívil poprvé – např. učebnu hudební výchovy nebo třeba místnost, kde pěstují různé druhy rostlin. Následně jsem je osobně viděl pouze jednou, a to na večeři u místní rodiny.

S tímto se s Vámi loučím a opět se ozvu následovný měsíc.