SPORTOVNÍ KURZ ŽÁKŮ V PASTVINÁCH

Žáci třetích ročníků, kteří díky koronavirové situaci přišli v červnu o sportovní kurz v Říčkách v O. h., absolvovali třetí zářijový týden zkrácený třídenní kurz na Šlechtově palouku v Pastvinách. Základem všech venkovních akcí je samozřejmě počasí, a to nám, nutno dodat, vyšlo znamenitě. Bylo krásné babí léto, což jistě přispělo k příjemné atmosféře celého pobytu.

Ve středu 16. září ráno jsme si dali sraz u školy a všech téměř padesát studentů společně se svými učiteli vyrazilo na kolech směr Pastviny. Hned na zhruba 350 metru měl defekt Jakub Bergman (píchnul přední kolo), za pomoci svého stájového kolegy Štěpána Křikavy jej však promptně opravil a do cíle v Pastvinách dojeli pouze s nepatrným zpožděním za hlavním pelotonem. Po ubytování do chatek a vstupních informacích byli žáci rozděleni do tří skupin a po následující tři půldny se vystřídali v jízdě na kánoích, základech orientačního běhu a sportovních hrách.

Čtvrteční odpoledne bylo ve znamení delšího cyklistického výletu, byly vytvořeny tři výkonnostní skupiny, které se vydaly na prozkoumávání terénu různých částí Orlických hor. Singletrack na polské straně nedaleko Międzylesie, Kašparova chata na Adamu, Zemská brána, Bartošovice, to vše byla místa, která jsme navštívili. Defekt byl pouze jediný, Pepa Strnad totálně zničil přehazovačku, kolo se stalo nepojízdným a musel tak pro něj dojet sběrný vůz. To však ve čtvrtek nebylo vše. S úderem tmy, přesně ve 20:30 odstartoval noční orientační závod trojic. V časovém limitu jedné hodiny musela trojice posbírat co nejvíce bodů na kontrolách rozmístěných v blízkém okolí. Všichni podali mimořádné výkony, těmi nejúspěšnějšími se stala tria Veronika Tauchmanová – Matěj Költö – Michal Harcula a Žaneta Vilčková – Vojtěch Baláš – Martin Krejčí. V cíli je od sebe dělila pouhá jedna sekunda, což jsme si vyhodnotili jako tzv. statistickou chybu ručního měření a vyhlásili tak dvě první místa. Ale nejdůležitější bylo, že se nikdo neztratil a všichni se vrátili do kempu.

Třetí, závěrečný den byl na programu poněkud netradiční triatlon trojic (shodných s těmi ze čtvrtečního večera). První člen týmu měl za úkol přejet na kánoi na protější břeh, předal štafetu (ve skutečnosti startovní číslo) cyklistovi, který po absolvování zhruba pětikilometrového okruhu předával běžci, jenž oběhl dvoukilometrový úsek a finišoval do cíle. Roli favoritů opět potvrdil úspěšný tým z předchozího večera Veronika – Matěj – Michal, jenž zvítězil. Zkrátka se ukázalo, že Veronika si své parťáky uměla vybrat…. Ale pochvalu zaslouží všichni, kdo pastvinský triatlon zvládli.

Po obědě, dvojím vyhlášení výsledků a předání cen těm nejúspěšnějším, jsme nasedli na svá kola a vydali se podél Divoké Orlice až do Žamberka. Věříme, že se sportovní kurz líbil a žáci budou na tři dny strávené na Šlechtově palouku rádi vzpomínat.

sportovnI_kurz

Více fotografií zde.

Mgr. Kamil Koblížek