Berlín. S gymnáziem jsme poznávali moderní hlavní město Německa

Němčinu studujeme „od prváku“, mnohé z jazyka jsme se naučili, mnohé se o německy mluvících zemích dozvěděli, ale není nad to, poznat realitu na vlastní kůži. Naším cílem bylo hlavní město Spolkové republiky Německo.

V pondělí 3. 10. jsme se v brzkých ranních hodinách sešli před naší školou, odkud jsme vyjeli autobusem směr Berlín. Po dlouhé cestě jsme kolem 13:00 přijeli k našemu hostelu, kde jsme se hned ubytovali. Vzápětí jsme vyrazili do města, abychom toho stihli co nejvíce.

Pěšky jsme šli směr Hauptbahnhof, poté přes Regierungsviertel až k Reichstagu (Říšskému sněmu). Všude jsme obdivovali architekturu budov, která je v Berlíně převážně moderní. Od Reichstagu jsme se dostali až na Pariser Platz. Tomu dominuje obrovská Braniborská brána, symbol rozdělení i sjednocení Německa.

Prošli jsme i další krásná náměstí, jako třeba Bebelplatz, na kterých jsme vždy na chvíli zastavili a samozřejmě si o nich něco řekli. Cestou jsme nevynechali ani Památník holocaustu (Holocaustu Mahnmal), který se nachází ve středu města. Monumentální památník upomíná na nacisty zavražděné židovské obyvatelstvo.

Nakonec jsme se dostali až na Alexanderplatz, na němž se tyčí Berlínská televizní věž. Zde jsme měli rozchod, každý z nás se vydal po svém.

Většina zvolila nějakou restauraci. Najedli jsme se, chvíli odpočinuli si odpočinuli, povídali si, a pak už směřovali zpátky k našemu ubytování.

Druhý den jsme nastartovali výbornou snídaní, přímo v našem hostelu. Výběr byl bohatý a zaujala nás i možnost volby veganské či bezlepkové stravy. Samotný hostel byl obrovský. Moderní pokoje až pro osm ubytovaných měly každý svoje sociální zařízení. To bylo super. Navíc jsme mohli využít i společenské prostory nebo kavárnu. A „náš“ hostel se pyšnil ještě jednou výhodou, ležel v samém centru Berlína.  

Kolem desáté jsme se vydali do města. Na hlavním nádraží nás chvilku zdržel složitý nákup jízdenek, ale nakonec jsme zdárně vyjeli k Berlínské zdi. Tam jsme si prošli East Side Gallery (umělci vyzdobenou část „Berlínské zdi“) a obdivovali moderní umění v různých podobách.

Zavítali jsme i do luxusního obchodního domu, kde jsme si však nemohli dovolit koupit snad ani šátek a tak jsme se pouze stavili na záchod…:-)

Pěšky jsme došli ke kostelu bez věže (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche), jehož část přežila bombardování a dnes je tak smutnou památkou. Naproti němu stojí nový, moderní kostel do kterého jsme se také podívali.

Oběd většina zvolila formou rychlého občerstvení, stánků s currywurst a churros bylo při cestě dost a dost.

Dlouhou procházkou jsme se dostali na zámek Charlottenburg, největší berlínský palác a jedinou dochovalou královskoi residence ve městě z doby panování Hohenzollernů, a prošli jeho rozlehlé zahrady.

Den jsme zakončili na Postupimském náměstí a v Sony centru, jehož architektura je velmi zajímavá, a to zvláště za tmy, kdy celá kopule barevně svítí.

Dlouhý večerní rozchod každý využil po svém, ať již k návštěvě vyhlídkové věže, večeře nebo nákupům. Cestou na hostel jsme si užili krásy osvíceného nočního velkoměsta.

Poslední den jsme vstávali dřív a po zdlouhavém balení vyrazili opět do Reichstagu, tentokrát do jeho nejvyšší části – kopule. Prošli jsme bezpečnostní kontrolou, půjčili si audio průvodce a kochali se Berlínem z ptačí perspektivy.

Mezizastávku na cestě domů představovala Postupim, hlavní město spolkové země Brandenburg a místoznámé podpisem Postupimské dohody. Zde jsme navštívili ohromné zámecké zahrady a prošli si historické centrum, plné kavárniček a obchodů.

Cesta do Čech byla zdlouhavá, únavná ale do Žamberku jsem zdárně dojeli ještě před 23. hodinou. 

Věříme, že mluvíme za všechny účastníky, když řekněme, že se výlet opravdu vydařil. Počasí nám přálo, odpočinuli jsme si a díky referátům od našich spolužáků se i něco dozvěděli.

Děkujeme paním učitelkám Hermannové, Machačné, Dostálkové a Langerové, že nám zážitek zprostředkovaly. 

                 Anežka Musilová a Josefína Suchomelová, 8.A