Planetárium Praha

Dne 16.11. se třída 7.A vydala vlakem do druhého největšího planetária v Evropě, do Planetária
v Praze.

Zhlédli jsme postupně tři nejzdařilejší vzdělávací filmy z programové nabídky, a to Zrození Země,
Voyager a Horizon. Filmům předcházela přednáška, která se týkala pozorování hvězdné oblohy a všeho, co na ní lze během 24 hodin spatřit.


Film Zrození Země odpovídal na otázky zrodu nejen Země, ale i ostatních planet Sluneční soustavy a zabýval se největším fenoménem, kterým je zrození života jako takového.
Druhý film v pořadí, Voyager – Příběh věčného poutníka, nás zavedl do roku 1977, kdy byly vyslány do kosmu dvě kosmické sondy Voyager 2 a 1. Obě prozkoumaly nejvzdálenější zákoutí Sluneční soustava a v tuto chvíli, po více než čtyřech dekádách, jsou již daleko v mezihvězdném prostoru a na zlatých deskách nesou poselství mimozemským civilizacím v několika desítkách cizích jazyků. Jedním z nich je i čeština.
Třetí film v pořadí byl po odborné stránce nejnáročnější. Horizon aneb Za hranicí vesmíru nás zavedl oceánem času a prostoru až na samou hranici pozorovatelného vesmíru – k odleskům velkého třesku. Nezkrotná a vášnivá touha po poznání ale vede kroky vědců dál, až za horizont.

Planetárium nabízí velmi pestrý program jak pro děti, tak pro dospělé. V příštím roce bude pro veřejnost uzavřeno, bude procházet velmi náročnou rekonstrukcí a přecházet na LED technologie, které z něj učiní největší Planetárium na světě.

Doufejme, že se plány a rekonstrukce podaří. A pokud jsou vám spojení jako vázaná rotace či reliktní záření neznámá či lhostejná, navštivte planetárium jako místo, kde se snoubí magie a krása.

Za třídu 7.A
Pavla Odehnalová