Lyžařský kurz 5.A a 1.B

V týdnu 27. 2. – 3. 3. jsme se my – 5.A a 1.B – zúčastnili lyžařského kurzu v Říčkách v Orlických horách, kde jsme po dobu pěti dnů lyžovali/ snowboardovali, běžkovali a třetí den jsem vyšli na procházku. Po celý týden nám počasí jen přálo, už při příjezdu svítilo sluníčko a to se až do posledního dne a chvíle odjezdu nezměnilo.

            Odpoledne druhého a čtvrtého dne jsme se vydali na běžky. I přes to, že mezi námi byli i tací, kteří nikdy na běžkách nestáli, úspěšně jsme oba dva výlety zvládli. Poprvé jsme jeli na louky od kostela směr Zdobnice, kde jsme všichni společně vyzkoušeli poněkud terénní trasu, kterou jsme cestou zpět museli zdolávat i se sundanými běžkami. Druhé běžkové odpoledne jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna se rozjela nahoru lanovkou a podstoupila výlet, který se nakonec protáhl na 17,5 km. Druhá skupina jela po „Letohradské“ od ski centra k Mezivrší.

            Procházka, která byla programem odpoledne třetího dne, byla cesta přímo od chaty Karosy směr kostel a hotel Říčky, kde jsme se mohli občerstvit a posedět si v bufetu. Sníh začínal už poněkud tát, takže jsme chodili jak bahnem tak čvachtou, ale cesta byla krátká a nenáročná, takže to pro nás nebyl žádný problém.

            Každé dopoledne jsme trávili na sjezdovkách ski areálu Říčky, kde jsme byli většinu času rozdělení do tří skupin. Někdy byl vytvořen i čtvrtý tým, kde pak byli začátečníci či snowboardisté. K dispozici jsme měli tři různé sjezdovky: modrou, červenou a černou. Jezdli jsme opravdu hodně, většina z nás si musela nejednou dokupovat nové body a další jízdy. Všem nám tolik jízd něco přineslo, někteří se zlepšovali, jiní se poprvé postavili na lyže/snowboard a podařilo se jim mnohé naučit. 

            Společné akce nekončili ani poté co jsme se vrátili na chatu. Byl pro nás naplánován program každý večer, až na poslední předodjezdový, kdy pod organizací vybraných studentů 5.A byla objednána pizza. Programem prvního večera byly vytvořené prezentace pěti skupin žáků po 6-8 členech na zimní sporty. Další večer jsme dostali přednášku o horských službách od Ondry Kalouska a jako poslední měl pan učitel Vébr připravenou prezentaci o jeho dobrodružstvích v Himalájích.

            Kurz skončil v pátek 3. 3., kdy jsme se po posledním dopoledním lyžováním a obědem na chatě vrátili autobusem zpátky do Žamberka před Gymnázium, kde přišel definitivní konec našeho sportovního týdne.

Více fotografií naleznete zde.

Mgr. Andrea Dostálková