Rok s DofE na Gymnáziu Žamberk

Na podzim roku 2022 jsme se s vámi podělili o skutečnost, že se naše gymnázium zapojilo do mezinárodního programu DofE (Cena vévody z Edinburghu). Pro připomenutí se jedná o jeden z celosvětově nejvýznamnějších programů neformálního vzdělávání, který založil před více než 60 lety Princ Philip, vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty. Mladí lidé ve věku 14 až 24 let jsou skrze něj motivování k cílevědomosti, solidaritě, zdravému životnímu stylu a zájmu o své okolí.


Program spočívá v pravidelném plnění aktivit ve 3 oblastech: pohybu, dovednosti a dobrovolnictví. Každý účastník si sám stanovuje aktivity v jednotlivých oblastech a také cíle, kterých chce ve svých aktivitách dosáhnout. Každé ze zvolených aktivit se poté věnuje aspoň jednu hodinu týdne. Dobu trvání programu si účastníci určují zvolením úrovně. DofE má bronzovou (6 měsíců), stříbrnou (minimálně 12 měsíců) a zlatou úroveň (minimálně 18 měsíců). Účastníci se také na závěr programu vydají v týmu na dobrodružnou expedici do přírody, aby získali i další užitečné dovednosti.
(zdroj: DofE materiály)

V současné době se několik našich studentů blíží ke splnění svých cílů na bronzové úrovni, případně jich již dosáhli, a čekají na první expedici, která se uskuteční na podzim roku 2023. Jsme rádi, že tolik studentů myšlenky DofE vnímá jako užitečné a zároveň mají tu vůli a vytrvalost se neustále posouvat. Přejeme jim, aby jim toto zdolávání cílů a odhodlání uskutečňovat své sny vydrželo i nadále!


Dále bych ráda poděkovala svým kolegyním V. Hovorkové Hebrové za vedení DofE týmu a kontrolu plnění aktivit a A. Dostálkové, která se se žáky pustí do první expedice.

Za GŽ L. Vávrová